خمکاری در تهران

5.0(2 امتیاز)

خدمات خمکاری ونورد 

خمکاری ونورد پروفیل ،خمکاری میلگرد،خمکاری تسمه،خمکاری لوله،خمکاری قوطی

با بالاترین کیفیت و با استفاده از دستگاههای مجهز در فلز فرم اریا در اسرع وقت و طبق درخواست مشتریان عزیز انجام میگردد شماره تماس:09127283865

 

فرایند خمکاری و نورد:

برای انجام خمکاری و نورد فلزات لازم است مراحلی طی شود که این مراحل عبارتند از:

1-تهیه و تنظیم نقشه اجرایی

تهیه نقشه اجرایی خمکاری و نورد

 

طراحی و تهیه انواع نقشه های اجرایی خمکاری و نوردکاری با نرم افزار های مهندسی با احتساب درجه کشش وخمش مقاطع فولادی جهت افزایش دقت و انجام فرایند مهندسی خمکاری و نورد کاری مقاطع فولادی وجود نقشه های مهندسی و طراحی شده الزامی است

فلز فرم آریا با تکیه بر تجارب طراحان خود با طراحی قوس و کمان های موجود در سازه های فلزی و فولدی می کوشد بهترین کیفیت و

کمترین خطا را در کارهایی اجرایی خود پیاده سازی کند .

همچنین با اعمال مهندسی معکوس در عکس های ارسالی کارفرمایان و طراحی مجدد آنها بصورت مهندسی و با دقت بالا بهترین  کیفیت را در پایان کار شاهد هستیم

2- تامین آهن آلات

تامین اهن الان خمکاری و نورد

جهت سهولت در امور اجرایی کارفرمایان آماده تامین آهن الات و پذیرش سفارش  و تامین مواد اولیه فولادی جهت ساخت و خمکاری و ارسال بدون حضور کارفرما و نهایت دقت و کیفیت و ارائه برگه باسکول دیجیتال جهت تضمین خدمت ارائه شده را دارد.

کارفرمایان گرامی می توانند با ارسال لیست مواد اولیه خود یا نقشه های اجرایی به واحد پذیرش فلز فرم آریا بدون اتلاف وقت خود و حضور در کارگاه ، جهت سهولت و سرعت بخشیدن به فعالیت های خود اقدام نمایند . 

3-خمکاری و نورد در مرجله اجرایی

اجرای خمکاری و نورد

 

 

بخش هایی که در این مطلب میخوانید

1-خمکاری پروفیل

2-خمکاری قوطی

3-خمکاری لوله

4-خمکاری ناودانی

5-خمکاری میلگرد

6-خمکاری و برش ورق

7-خمکاری نبشی

8-خمکاری آلمینیوم

9-خمکاری تسمه

10-خمکاری تیر آن

1-خمکاری و نورد پروفیل

خمکاری پروفیل

پروفیل

یکی از مصالح ساختمانی پر مصرف و مهم پروفیل می باشد که در انواع مختلفی در بازار وجود دارد. پروفیل با توجه به کاربرد آن به دو نوع ساختمانی و صنعتی تقسیم می گردد. پروفیل های ساختمانی همانطور که از نامشان پیداست در ساختمان سازی به کار می روند. قیمت پروفیل به عوامل گوناگونی مانند کیفیت پروفیل، ابعاد آن، شرکت سازنده محصول، تغییرات نرخ ارز و قیمت پروفیل در بازار جهانی وابسته است و بر اساس کیلوگرم محاسبه می گردد.

قیمت روز پروفیل آهن

قیمت پروفیل آهن، در بین انواع مقاطع فلزی، اهمیت بالاتری دارد و دلیل آن این است که پروفیل آهن کاربردهای بیشتری نسبت به سایر انواع پروفیل دارد؛ چرا که پروفیل آهن در صنایع ساختمان‌سازی، ساخت خودرو، ساخت در و پنجره و... مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجایی که جنس این پروفیل از آهن است، طبیعتاً با نوسان در بازار آهن مانند میلگرد و سایر آهن‌آلات، یا حتی نوسان در بازار نفت، تغییرات محسوسی نیز در بازار پروفیل آهن دیده می‌شود. البته میزان تغییر قیمت در پروفیل، معمولاً نوسان کمتری نسبت به بازارهای مذکور دارد.

برای دریافت قیمت های پروفیل میتوانید از سایت آهن آنلاین قیمت ها را بررسی نمایید

 

کاربرد پروفیل

پروفیل ها کاربردهای مختلف دارند. ساخت در و پنجره آهنی، ساخت پایه میز و صندلی، کنار راه پله، نرده کشی اطراف دیوار، خودروسازی و پوشش سقف تنها تعدادی از کاربردهای این محصول می باشد. پرمصرف ترین پروفیل ها، پروفیل درب و پنجره می باشد. این محصولات دارای سه نوع هستند:

  • پروفیل نورد سرد
    این پروفیل ها ناودانی شکل بوده و به وسیله خم کردن و پرس ورق های فولادی ایجاد می گردند و تنها در کارهای ساختمانی سبک کاربرد دارند.
  • پروفیل نورد گرم
    این پروفیل ها قوطی شکل بوده و ساخته شده از نورد گرم شمش فولادی می باشد.
  • پروفیل مرکب
    این پروفیل از اتصال دو نوع قبلی یعنی پروفیل سرد و پروفیل گرم ایجاد می شود. 

 

2-خمکاری قوطی

خمکاری قوطی

قوطی آهنی یکی از مهم‌ترین محصولات فولادی است که جهت مقاوم‌سازی سازه استفاده می‌شود. و در انواع مختلف مانند قوطی صنعتی، قوطی مبلی، قوطی ستونی و قوطی گالوانیزه تولید می‌شوند. و هر نوع از این محصول در صنایع متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قوطی آهنی

خمکاری قوطی

قوطی آهنی پروفیل توخالی است که در دسته پروفیل‌های بسته قرار می‌گیرد و به عنوان یکی از پرکاربردترین نوع پروفیل محسوب می‌شود. قوطی آهنی دارای سطح مقطع مربعی یا مستطیلی بوده و در ابعاد و ضخامت‌های مختلفی تولید می‌شود که  قیمت قوطی آهنی هر سایز با یکدیگر متفاوت می‌باشد. به عنوان مثال قیمت قوطی آهنی 4در4  از قیمت قوطی آهنی 3*3 با ضخامت یکسان بیشتر می‌باشد.

به علت تنوع در تولید قوطی آهنی، این محصول به یکی از پرکاربردترین محصولات آهنی تبدیل شده است. قوطی آهنی با توجه به ضخامت و ابعاد آن درصنعت ساختمان‌سازی و در مکان‌های مختلف سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قوطی پروفیل‌های مربع و مستطیل در دیگر صنایع از جمله خودروسازی، ساخت نرده و حفاظ، ساخت پایه میز و صندلی، ساخت در و پنجره، آسانسور و … استفاده می‌شود. قوطی‌های با مقاطع بزرگتر که با نام پروفیل یا قوطی ستونی نیز شناخته می‌شوند با ضخامت ۲/۵ تا ۸ میلی‌متر جهت ساخت ستون و اسکلت فلزی در سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. 

3-خمکاری لوله

 

خم‌کاری لوله فولادی+ معرفی انواع روش‌ها و 6 نکته مهم

آیا می‌دانید در خم‌کاری انواع لوله فولادی، چه نکاتی باید رعایت شود؟

 

خم‌کاری لوله فولادی

 

 

لوله و پروفیل از برخی جهات شبیه به یکدیگر هستند و به همین دلیل از روش‌های مشابه برای خم‌کاری آن‌ها استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین

عوامل مؤثر در انواع روش‌های خم‌کاری لوله جدای از جنس لوله و ضخامت آن، قیمت لوله است. هر چه لوله گران‌تر باشد، بایستی در خم‌کاری آن دقت

و حساسیت بیشتر به خرج داد، چرا که برخی از انواع لوله در صورت معیوب شدن، دیگر کارایی سابق را نداشته و باید آن‌ها را تعویض نمود.

در ادامه با انواع خم‌کاری لوله صنعتی و برخی از لوله‌های خاص آشنا می‌شوید:

 

 

 

خم‌کاری لوله فولادی به روش سرد چگونه است؟

همان‌طور که از نامش مشخص است، در این روش خبری از حرارت نیست و خم‌کاری لوله در دمای اتاق انجام می‌شود. خم‌کاری به روش سرد، پرکاربردترین روش خم‌کاری لوله‌های فولادی است که مزایا و معایب آن را در ادامه می‌خوانید:

مزایای خم‌کاری لوله فولادی به روش سرد:


•    سرعت بالا و هزینه پایین
•    جلوگیری از ایجاد برخی عیوب ظاهری در لوله
•    کمترین تغییر در خواص مکانیکی و شیمیایی لوله
•    عدم نیاز به تمیز کردن و پوسته زدایی

 

معایب خم‌کاری لوله فولادی به روش سرد:


•    محدودیت در ضخامت لوله‌های انتخابی
•    محدودیت در زوایای خم‌کاری
•    برگشت فنری و تنش‌های پسماند بیشتر در مقایسه با خم‌کاری گرم

 

خم‌کاری لوله فولادی به روش سرد، به چند شیوه انجام می‌شود:

 

خم‌کاری با رام

در این روش از یک قالب به شکل نیم‌دایره استفاده می‌شود که توسط قطعه‌ای به نام رام و با استفاده از نیروی هیدرولیکی، به مرکز لوله‌ای که توسط دو قالب ثابت نگه داشته شده، فشار وارد شده و آن را به صورت مقعر در می‌آورند. کنترل فرایند و میزان دقت در این روش پایین بوده و بیشتر از آن برای خم‌کاری پایه‌های مبلمان و لوله‌های شوفاژ استفاده می‌شود. به این روش، خم‌کاری پرسی نیز می‌گویند.

 

 

 

خم‌کاری غلتکی:

این روش به خم‌کاری سه‌غلتکی نیز مشهور است، چرا که معمولاً از سه غلتک برای خم‌کاری لوله در این روش استفاده می‌شود. این غلتک‌ها متحرک هستند و فاصله و زاویه آن‌ها با یکدیگر، بر اساس سایز، ضخامت لوله و زاویه خم‌کاری تنظیم می‌شود. از روش خم‌کاری غلتکی برای خم کردن لوله‌های دارای ضخامت و سایز بالا مانند لوله‌های صنعتی و خم‌کاری‌های پیچیده، استفاده می‌شود.

 

خم‌کاری فشاری:

در این روش بر خلاف روش پرسی، از یک قالب دوار و ثابت، برای خم‌کاری لوله استفاده می‌شود. در روش خم‌کاری فشاری لوله از بین قالب ثابت و یک گیره عبور داده می‌شود و سر آزاد آن توسط یک قالب فشاری یا کفشک به دور قالب ثابت خم می‌شود. نباید از این روش در زمانی که شعاع خم کمتر از سه برابر قطر داخلی لوله است، استفاده کرد. مهم‌ترین کاربرد این روش، برای تولید قطعاتی است که قطر خم در دو طرف آن‌ها متقارن است.

 

 

 

خم‌کاری با استفاده از ماندرل:

در این روش از ابزاری به نام ماندرل برای کنترل کاهش ضخامت لوله هنگام خم کردن و تنظیم دقیق زاویه خم، استفاده می‌شود. در ابتدا ماندرل توسط نیروی هیدرولیکی یا پنوماتیکی وارد لوله می‌شود و سپس توسط یک گیره از یک طرف ثابت نگه داشته شده و از طرف دیگر توسط یک پرس به آن فشار وارد می‌شود. فشار وارده باعث می‌شود که لوله به دور یک قالب دوار و متحرک، بچرخد. این روش به خم‌کاری کششی-فشاری نیز مشهور است و بیشترین دقت را نسبت به سایر روش‌های خم‌کاری سرد دارد.

 

خم‌کاری کششی:

در این روش قالب‌ها ثابت و بی‌حرکت هستند و از گیره‌های متحرک برای ایجاد خم در لوله استفاده می‌شود.

 

 خم‌کاری لوله فولادی به روش گرم را چگونه انجام می‌دهند؟

همان‌طور که در بالا خواندید، خم‌کاری لوله به روش سرد دارای محدودیت‌هایی در زمینه سایز لوله و زاویه خم است. خم‌کاری لوله فولادی به روش گرم، مزایای کمتری نسبت به خم‌کاری به روش سرد دارد، اما برای ایجاد زوایای خم بسیار کوچک و خم‌کاری لوله‌های درزدار و بدون درز با ضخامت بالا، چاره‌ای جز استفاده از روش گرم نیست.
در این روش از یک منبع حرارتی که می‌تواند سوخت‌های فسیلی، القای مغناطیسی یا هدایت الکتریکی باشد برای گرم کردن محل خم‌کاری استفاده می‌شود. گرم کردن منجر به تغییر خواص مکانیکی فولاد شده و خم کردن آن با اعمال کمترین فشار، صورت می‌پذیرد. مزایا و معایب این روش را در ادامه می‌بینید:

 

مزایای خم‌کاری لوله فولادی به روش گرم:


•    عدم محدودیت در سایز، زاویه و ضخامت
•    امکان خم‌کاری لوله‌های بدون درز
•    قابلیت کنترل ضخامت داخلی لوله
•    امکان خم‌کاری لوله‌هایی که در برابر روش خم‌کاری سرد، شکننده هستند

 

معایب خم‌کاری لوله فولادی به روش گرم:


•    مصرف انرژی زیاد
•    هزینه بالا
•    زمان‌بر بودن
•    امکان ایجاد برخی عیوب در لوله مثل چین‌خوردگی
•    نیاز به تمیزکاری بعد از عملیات

 

انتخاب بین روش خم‌کاری سرد یا گرم، به میزان کربن موجود در ساختار لوله بستگی دارد. برخی از لوله‌های فولادی که میزان کربن موجود در ساختار آن‌ها 1.2 درصد و بیشتر است را تنها می‌توان به روش گرم خم نمود. لوله‌های درزدار موسوم به لوله سیاه و برخی از لوله‌های مانیسمان، از این دسته هستند.

 

 با خم‌کاری لوله فولادی به روش القایی آشنا شوید

در این روش لوله را داخل یک کویل قرار می‌دهند و سپس با ایجاد جریان الکتریکی در کویل، در اطراف لوله یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌کنند. این میدان مغناطیسی باعث می‌شود که لوله به صورت موضعی گرم شده و برای خم‌کاری بدون اعمال فشار، آماده شود. پس از خم‌کاری لوله، آن را با استفاده از آب سرد خنک می‌کنند تا خواص مکانیکی آن تغییر نکند.
مزایای خم‌کاری لوله فولادی به روش القایی به شرح زیر است:

 

•    امکان خم‌کاری لوله‌های قطور
•    هزینه پایین نسبت به روش گرم
•    کیفیت بالای سطح خم‌کاری شده
•    عدم ایجاد آلودگی و نیاز به نظافت
•    پایین بودن احتمال ایجاد عیوب ظاهری مثل چین‌خوردگی

 

 

 

 خم‌کاری لوله استیل چگونه است؟

به دلیل خواص شیمیایی و مکانیکی ویژه لوله استنلس استیل، احتمال دفرمه شدن و ایجاد برخی عیوب ظاهری در آن هنگام خم‌کاری به روش گرم، بسیار زیاد است. به همین دلیل، از روش‌های خم‌کاری سرد مانند خم‌کاری غلتکی، پرسی، فشاری و کششی-فشاری برای خم‌کاری آن استفاده می‌شود.

 

 خم‌کاری لوله مسی چگونه انجام می‌شود؟

به علت خواص مس و انعطاف‌پذیری بالای لوله‌های مسی، برای خم کردن آن‌ها از روش‌های خم‌کاری سرد استفاده می‌شود. به دلیل بالا بودن قیمت لوله مسی، هنگام خم‌کاری آن باید دقت زیادی به خرج داد تا عیوبی مثل چروک شدن در آن ایجاد نشود. به همین دلیل پیش از شروع عملیات خم‌کاری، یک فنر را از داخل لوله مسی عبور می‌دهند.

 

 

 

 روش خم‌کاری لوله گاز را می‌دانید؟

در پروژه‌های گازرسانی معمولاً از زانو برای تغییر جهت لوله استفاده می‌شود، اما گاهی ممکن است تغییر جهت موردنیاز، با زاویه استاندارد زانوها مطابقت نداشته باشد. به همین دلیل به استانداردهای خم‌کاری لوله گاز مراجعه می‌کنند. این استانداردها توسط شرکت ملی گاز ایران تدوین شده‌اند.
بحث ایمنی در لوله‌های گاز بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل هنگام خم‌کاری نباید هیچ‌گونه عیبی در لوله ایجاد شود، چرا که به وجود آمدن کوچک‌ترین عیب مثل چروک‌خوردگی می‌تواند به کاهش ضخامت لوله یا سوراخ شدن آن منجر شود. به منظور جلوگیری از به وجود آمدم عیوب احتمالی، از روش‌های خم‌کاری سرد و فاقد کشش برای خم‌کاری لوله‌های گاز استفاده می‌شود. همچنین در فاصله کمتر از 2 متر مانده به سر لوله گاز، نباید خم‌کاری صورت گیرد

 

4-خمکاری ناودانی

 

ناودانی چیست؟

ناودانی جنس‌های مختلفی دارد که از جمله می‌توان به نوع گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل اشاره کرد، البته در تولید این مقطع صنعتی و ساختمانی علاوه بر فولادهای کربنی و پوشش‌دار گالوانیزه از کامپوزیت‌های پلیمری، آلومینیوم، فولادهای ضدزنگ نیز می‌توان استفاده کرد. توجه داشته باشید که قیمت ناودانی در جنس‌های مختلف متفاوت است.

نوع آلومینیوم از نظر وزنی معمولا سبک‌تر است و قابلیت شکل‌پذیری استحکام تقریبا بالایی دارد. بیشترین کاربرد آن معمولا در ساخت چارچوب‌های در و پنجره، شاسی تریلرها و اسکلت سازه‌ها است و آلیا‌ژهای به کار رفته در آن معمولا در مجموعه سری ۶۰۰۰ قرار دارد.
ابعاد استاندارد نوع استیل ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۴ و ۱۶ و ارتفاع‌های ۳۰ تا ۴۰ میلی‌متر تولید می‌شوند.
علاوه بر این ناودانی از نظر شکل ظاهر در دو نوع ساده و مشبک قرار دارد، در ادامه به اختصار هر یک از آن‌ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
 

ناودانی یا همان پروفیل U شکل در اجناس مختلف گالوانیزه، آلومینیوم، فولادی، کامپوزیتی و... در دو حالت مشبک و ساده با استفاده از روش‌های فابریک و پرسی تولید و در صنایع مختلف از جمله ساختمان استفاده می‎‌شود.

انواع ناودانی

ناودانی بر اساس شکل ظاهری مثل ساده یا مشبک بودن بدنه، وزن، شکل سطح مقطع، کاربرد و نحوه تولید انواع مختلفی دارد که در ادامه به تفکیک توضیح داده خواهد شد.

تقسیم‌بندی ناودانی بر اساس شکل ظاهری

همانطور که اشاره شد، این محصول از نظر ظاهر در دو نوع ساده و مشبک ارائه می‌شود. نوع ساده که اغلب در ساخت پل‌های باربر مورد استفاده قرار می‌گیرد، در سایزهای ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۴ و ۱۶ موجود است و در ارتفاع‌های متنوعی تولید می‌شود که معمولا بین ۳۰ تا ۴۰۰ میلی‌متر متغییر است. این نوع دو نوع صنعتی و ساختمانی دارد. شایان ذکر است که یکی از عوامل تعین نوع ناودانی وزن آن است؛ شما با استفاده از جدول وزن ناودانی می‌توانید وزن انواع ناودانی را محاسبه کنید. 
این در حالی است که نوع مشبک معمولا در تولید قفسه‌های فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تصویر زیر تفاوت این دو نوع ناودانی را نشان می‌دهد.

 

ناودانی مشبک و ناودانی ساده جزو ناب ترین محصولات فولادی محسوب می شوند

 

طبقه‌بندی انواع ناودانی بر اساس شکل سطح مقطع

  • UPE
  • UPN
  • ناودانی اروپایی یا UNP

ناودانی را می‌توان از نظر شکل بال در یک دسته‌بندی دیگری قرار داد که عبارتند از UPE و UPN؛ تفاوت این دو نوع در شکل ظاهری بال‌ها است. بال‌های UPE، صاف بوده و به صورت موازی است در حالی که بال‌های نوع UPN مخروطی شکل است.
نوع دیگر نیز وجود دارد که ضخامت بیشتری داشته و از نظر وزنی نیز سنگین‌تر است که به آن ناودانی اروپایی یا UNP می‌گویند. این نوع معمولا در پروژه‌های بزرگ و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

  ناودانی  از جمله مهم ترین نوع های ناودانی محسوب می‌شوندUpe  upn ناودانی

 

ناودانی UNP اروپایی

به این نوع UNP می‌گویند. این نوع ناودانی در مقایسه با سایر ناودانی‌های موجود در بازار وزن سنگین‌تری را دارد. کاربرد آن‌ها اکثرا در پروژه‌های صنعتی و بزرگ است. به این مورد توجه داشته باشید که این نوع ضخامت بیشتری دارد همین امر سبب گردیده تا نسبت به سایر نوع‌ها وزن بیشتری داشته باشد و نرخ این ناودانی‌ها نیز مانند سایر مقاطع فولادی به قیمت آهن کیلویی روزانه بستگی داشته و بر اساس آن تعیین می‌شود.

کاربردهای ناودانی اروپایی

همان ‌گونه که در قسمت بالا اشاره نمودیم این نوع به دلیل دارا بودن وزن سنگین در پروژه‌های خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به برخی از این موارد اشاره می‌نماییم:

  • به شکل جفت یا تکی در بادبندها
  • به صورت دوبل و یا تکی در تیرها
  • به شکل قوطی یا جفت در ستون‌ها
  • برای ساخت خرپاها به شکل جفت

انواع ناودانی بر اساس روش تولید:

  • ناودانی پرسی: این نوع با روش پرس ورق‌های فلزی تهیه می‌شود.
  • ناودانی فابریک: برای این نوع، شمش فلزی مستقیما نورد گرم یا سرد شده و خروجی ناودانی است و البته ناودانی فابریک خود دو نوع نورد گرم و سرد دارد.
    تصویر زیر تفاوت شماتیک دو نوع فابریک و پرسی را نمایش می‌دهد.

 

ناودانی فابریک و ناودانی پرسی جزو گران ترین نوع های ناودانی محسوب می شوند

 

ناودانی از نظر کاربرد هم انواع سبک و سنگین دارد که در ادامه توضیح داده خواهد شد:

ناودانی سبک و ناودانی سنگین

اگر شما به این محصول نیاز پیدا کردید برای اینکه بتوانید انتخاب دقیق‌تری را داشته باشید قبل از خریداری باید مواردی را مدنظر قرار دهید از جمله اینکه، ناودانی سبک نیاز شما را رفع می‌کند یا سنگین. با داشتن اطلاع در این زمینه می‌توانید محصول مدنظر خود را گزینش نمایید.

به صورت متداول ناودانی‌ها به صورت سبک تولید می‌شوند. ناودانی سبک یعنی ناودانی که وزن آن از وزن تعریف شده در جدول استاندارد اشتال کمتر است. به عبارت ساده‌تر ابعاد و وزن این محصول با اندازه‌های ثبت شده در جدول مهندسی محاسباتی تطابقی ندارد. معمولا از میزان استاندارد در نظر گرفته شده کمتر است، به همین منظور به آن ناودانی سبک می‌گویند.

ناودانی سنگین از لحاظ وزن و ابعاد تعریف شده کاملا با جدول اشتال برابر می‌باشد. به عبارتی این محصول براساس اندازه‌های ثبت شده در جدول محاسباتی تولید می‌گردد.

 این محصول فولادی در تعدادی از کارخانه‌های داخلی کشور همچنین در برخی از کشورهای اروپایی تولید می‌شود. از ابزارهای بسیار دقیق که مورد استفاده طراحان، محاسبه‌گران و مهندسان ساختمانی قرار می‌گیرد جدول اشتال محصولات فولادی می‌باشد. استفاده از این جدول استاندارد سبب گردیده تا در محاسبات صرفه‌جویی شود، همچنین زمان محاسبات نیز کاهش یابد.

 پس در یک بیان کلی می‌توانیم این گونه بیان کنیم که ناودانی سبک و سنگین در ابعاد، وزن استانداردهای رعایت شده در زمان تولید، الگوی اشتال، قیمت و کاربرد محصول با یکدیگر تفاوت دارند. قیمت در نظر گرفته شده برای هر دو نوع سبک و سنگین نیز براساس معیارهایی مانند وزن، سایز و… سنجیده می‌شود. کارخانه‌هایی مانند شکفته، فایکو، ناب و… هر دو نوع این محصول را تولید می‌نمایند. اگر دوست دارید درباره تفاوت این دو نوع ناودانی بیشتر بدانید می‌توانید به مقاله ناودانی سبک و سنگین چه تفاوت‌هایی دارند؟ مراجعه کنید

روش‌های تولید ناودانی

همانطور که اشاره شد، ناودانی‌ها به دو صورت تولید می‌شوند:

  • روش پرسی: در این روش از ورق فولادی استفاده می‌کنند، پس می‌توان این گونه بیان کرد که ماهیت آن از ورقه‌های فولادی است. دستگاهی به نام رول فرمینگ شکل نهایی این نوع پروفیل را مشخص می‌نماید و با پرس به شکل ناودانی در می‌آید.
  • روش فابریک: از همان مرحله‌ ابتدایی تولید به صورت ناودانی خارج می‌شود و به دو صورت ناودانی نورد سرد و ناودانی نورد گرم دسته‌بندی می‌شود.

استانداردهای ناودانی

همان‌طور که در بخش کاربردهای ناودانی بیان کردیم، این محصول فولادی از نظر کاربرد به دو صورت U و C تعریف شده است؛ به همین منظور دو استاندارد UPE و UPN را در نظر گرفته‌اند. اما تفاوت این دو استاندارد در بال‌های به کار رفته شده در هر یک از این دو مورد است.

 استاندارد UPE بال‌های موازی دارد و برای ناودانی C اختصاص پیدا کرده است در حالی که استاندارد UPN بال‌های مخروطی شکل دارد و برای ناودانی‌ U مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دو استاندارد در داخل کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 باید توجه داشته باشید که استانداردهای متفاوتی در کشورهای دیگر مدنظر قرار داده می‌شود که ما در این قسمت به دو مورد از آن اشاره می‌نماییم. استاندارد فرانسه NFA 45-255 و استاندارد DIN EN ISO 12944-3 برای ناودانی در نظر گرفته شده که در برابر خوردگی مقاوم می‌باشد.

کاربردهای ناودانی

باید توجه داشته باشید که ناودانی‌ها از نظر کاربرد به دو صورت U و C تعریف شده‌اند. آن‌ها شکل ظاهری خاصی دارند همین امر سبب گردیده تا به عنوان ساختار برتر در پروژه‌های ساخت‌و‌ساز استفاده نمایند و برای پایه و قاب مورد استفاده قرار گیرند. در زیر تعدادی از کاربردهای این محصول فولادی را به تفکیک بیان می‌کنیم.

  • چارچوب
  • تشکیلات دریایی
  • تجهیزات ساخت‌وساز
  • اسکلت کامیون
  • ماشین‌آلات

5-خمکاری میلگرد

 

خمکاری میلگرد در بحث آرماتور بندی و فونداسیون یک ساختمان، اهمیت پیدا می‌کند. اینکه میلگرد چه اندازه و چگونه خم می‌شود، مهم است. آیا با انواع روش‌های خمکاری میلگرد آشنایی دارید؟ آیا با استاندارد خمکاری و نکاتی که حین انجام این عملیات باید رعایت شود، آشنایی دارید؟ پیشنهاد می‌کنیم تا برای پاسخ سوال‌هایتان در ادامه با ما همراه باشید.

 منظور از خمکاری میلگرد چیست؟

اولین تعریفی که باید با آن آشنا شوید، اصطلاح خمکاری میلگرد است. منظور از خمکاری یک میلگرد، ایجاد تغییر شکل در میلگرد بدون اینکه شکستی

در آن اتفاق بیافتد می‌باشد. در فرآیند خمکاری نیروی اعمالی حول یک نقطه، شکل‌های متفاوتی به میلگرد می‌بخشد. در حقیقت شکل خم شدن به محل مصرف

میلگرد بستگی دارد. در این فرآیند سطح بیرونی میلگرد تحت کشش و سطح داخلی میلگرد تحت فشار قرار می‌گیرد. در حقیقت این کشش و فشار باعث خم ‌شدن میلگرد می‌شود.

فرآیند خمکاری میلگرد

میلگرد خمکاری شده

اشکال مختلف میلگرد یا انواع خم میلگرد بعد از فرآیند خمکاری به شرح زیر است:

  • میلگرد راستا
  • میلگرد خاموت
  • میلگرد ادکا
  • میلگرد سنجاقک
  • میلگرد رکابی
  • میلگرد خرک

 

انواع اشکال میلگرد بعد از فرآیند خمکاری

*** میلگرد راستا

میلگردهای دارای خم راستا یا سیتکا جهت جبران مقاومت کششی بتن در سازه‌های مختلف بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرند و به شکل سیم هستند. این میلگرد یک شاخه با دو انتهای برجسته است و نسبت به طول میلگرد ۹۰ درجه زاویه دارد.

*** میلگرد خاموت

خاموت میلگرد یا فولاد برشی یا فولاد عرضی، برای جلوگیری از شکست زودرس مقاطع پس از ایجاد ترک بر اثر برش خالص مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع این خاموت‌ها نقش انتقال تنش به طرفین یک ترک مورب، به عنوان مسلح کننده بتن کارایی دارند. خاموت‌ها به صورت تنگ بسته و تنگ باز در سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مدل را می‌توان از رایج‌ترین خمکاری میلگرد نام برد.

*** میلگرد ادکا

از این نوع میلگرد برای تحمل نیروی برشی و برای تحمل لنگرهای منفی در تکیه گاه های تیرهای یکسره استفاده می‌شود. قسمت پایینی و قسمت بالایی میلگرد ادکا وظیفه تحمل کشش‌های ناشی از خمش و قسمت میانی آن وظیفه تحمل کشش‌های ناشی از برش را بر عهده دارد. خمکاری میلگرد در این مدل نسبت به بقیه مدل‌ها تخصصی‌تر می‌باشد.

*** میلگرد سنجاقک

از این نوع میلگرد برای مقابله با نیروی برشی استفاده می‌شود. بیشترین کاربرد این نوع میلگرد در ستون می‌باشد که به صورت دوبل و عمود بر هم و هم پوشانی تمامی میلگردهای طولی به کار می‌رود. آرماتور سنجاقک شامل یک میلگرد با دو انتهای خمیده می‌باشد که زاویه هر یک از آنها با یکدیگر متفاوت است. معمولا از میلگردهای با سایز ۸ الی ۱۰ برای خمکاری میلگرد و ساخت میلگرد سنجاقک استفاده می‌شود.

*** میلگرد رکابی

رکابی یکی دیگر از انواع خمکاری میلگرد است. برای در امتداد نگه داشتن میلگردهای طولی و یا عمودی در بتن ریزی‌های دیوار از رکابی استفاده می‌شود. اگر دو انتهای خاموت‌ها باز باشند به آن رکابی گفته می‌شود.

*** میلگرد خرک

نوع دیگری از خمکاری میلگرد، میلگرد خرک می‎‌باشد. برای قرار گرفتن دو شبکه افقی متوالی با فاصله معین از یک دیگر می‌توان از میلگرد خرک استفاده کرد. این نوع برای ثابت نگه داشتن آنها در یک قاب استفاده می‌شود. همانطور که می‌دانید در فونداسیون خاموت کاربرد ندارد، به همین دلیل برای آرماتورهای بالایی از میلگرد خرک استفاده می‌شود.

*** انواع روش‌های خمکاری میلگرد

برای دستیابی به اشکال مختلف میلگرد که در بالا ذکر شد، روش‌های گوناگونی اعم از دستی و ماشینی وجود دارد. عامل تاثیرگذار بر اینکه کدام روش برای خمکاری استفاده شود، میزان قطر میلگرد می‌باشد. اگر قطر میلگرد کمتر از ۱۲ میلیمتر باشد، از روش دستی و اگر بیشتر از ۱۲ میلیمتر باشد؛ از روش اتوماتیک یا ماشینی استفاده خواهد شد. اگر علاقه مند به دانستن روش های خمکاری پروفیل هستید، در مقاله ای دیگر به آن پرداختیم.

*** خمکاری به روش دستی

خمکاری میلگرد به روش دستی کاملا توسط فرد اپراتور انجام می‌گیرد. این روش کاملا به مهارت اپراتور بستگی دارد و چندین ابزار برای انجام کار نیاز دارد.

*** میز خمکاری میلگرد

یکی از ابزارهای مهم در فرآیند دستی خمکاری، میز خم‌کردن می‌باشد. این میز باید استاندارد باشد و حداقل ۸۰ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد. این وسیله از الزامات خمکاری دستی میلگرد می‌باشد، چون باعث کاهش فشار وارده در هنگام خمکاری در کمر اپراتور می‌شود.

*** صفحه خمکاری میلگرد

این صفحه فولادی به شکل مربع و یا مستطیل می‌باشد. روی این صفحه تعدادی خار فولادی تعبیه شده است. این خارها از حرکت میلگرد در بعضی جهات (جهت اعمال نیرو به وسیله آچار) جلوگیری می‌کنند. صفحه خم کن میلگرد را از طریق پیچ‌های روی میز، ثابت کرده و با استفاده از آچار F شکل میلگردها را می‌توان به شکل و فرم‌های مختلف خم نمود. برای ایجاد قلابها و خم‌های استاندارد، قطر خاری که میلگرد به دور آن میچرخد و خم مورد نظر را به وجود می‌آورد، باید متناسب با قطر میلگرد مورد خم باشد. قطر لازم را می‌توان به وسیله غلتک‌ها تامین کرد.

*** آچار خمکاری میلگرد

به این آچار که آچار F گفته می‌شود، از پرکاربردترین ابزار در روش دستی خم کردن میلگرد است. طول دسته آن بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر است. آچار F با درگیر شدن با میلگرد و وارد کردن نیرو، میلگرد را حول نقطه‌ خار خم‌کن، خم می‌نماید.

خمکاری میلگرد به روش دستی

خمکاری میلگرد به روش دستی

*** خمکاری به روش برقی یا هیدرولیکی

در این روش‌ها خمکاری میلگرد به کمک ماشین انجام می‌گیرد. دستگاه‌های خم کن به دو صورت برقی و هیدرولیک موجود هستند. در روش برقی، حرکت آچار به کمک نیروی الکتریکی انجام می‌شود. دستگاه‌های هیدرولیکی معمولا قابل حمل بوده و برای خم کردن میلگردهای با سایز بالا کاربرد دارد.

*** فرآیند خمکاری به روش برقی

ماشین‌های خم‌ کن برقی انواع متفاوتی دارند. ساده‌ترین این نوع از ماشین پدالی است. در این نوع ماشین میز به شکل یک دستگاه برقی درآمده است و حرکت آچار در این روش با نیروی الکتریکی انجام می‌شود.

در خمکاری با ماشین برقی ابتدا نقطه‌ای که میلگرد باید در آن نقطه خم شود علامت‌گذاری می‌شود. از آنجاییکه در زمان خم‌کاری میلگرد، نیروی وارده میلگرد را به عقب هدایت می‌کند، پس یک خار (به‌ خصوص برای ساختن خاموت) به طول خم میلگرد روی صفحه قرار می‌دهند تا میلگرد را فیکس کند. سپس برای حرکت دادن میلگرد و خم نمودن آن، پدال را فشار می‌دهند. با فشار دادن پدال، یک میله فولادی که جای آچار را گرفته است، حرکت کرده و بر میلگرد نیرو وارد می‌کند. نیروی وارده باعث خم شدن میلگرد می‌شود.

زاویه‌ی خم شدن میلگرد بستگی به میزان حرکت اهرم دارد. مکانیزم حرکت اهرم بسته به نوع ماشین متفاوت است، اما معمولاً توسط تنظیم یک پیچ که در بغل دستگاه قرار دارد؛ میزان دوران اهرم مشخص می‌شود. اهرم بر روی یک دیسک قرار داشته و به وسیله‌ جریان برق حرکت می‌کند. با فشار دادن پدال، اهرم به طور اتوماتیک حرکت می‌نماید.

 

روش خمکاری برقی

 *** فرآیند خمکاری به روش هیدرولیکی

دستگاه خمکاری میلگرد هیدرولیکی بیشتر قابل حمل است و در بیشتر اوقات برای میلگرد با قطر بالا استفاده می‌شود. عملکرد این دستگاه‌ها به گونه‌ای است که یک بازوی هیدرولیکی با وارد کردن نیرو میلگرد را خم می‌کند.برای این کار ابتدا نقطه‌ عطف خم میلگرد را انتخاب کرده، فک نگهدارنده روی نقطه فیکس می‌شود و بازوی هیدرولیکی که حکم آچار F را دارد، حرکت کرده و میلگرد را خم می‌کند.

نوع دیگری از ماشین هیدرولیکی وجود دارد که روی زمین قرار می‌گیرد، فک نگهدارنده در بالای دستگاه تعبیه شده است و یک بازوی حرکت کننده در قسمت پایین ماشین فاصله‌ بین فک و بازوی حرکت کننده به اندازه‌ قطر میلگرد باز شده میلگرد بین آن قرار می‌گیرد و بازو حرکت می‌کند. فک ثابت معمولاً در قسمت عطف خم میلگرد قرار می‌گیرد (یعنی نقطه‌ای که میلگرد در آن قسمت خم می‌شود). نیروی وارد آمده از سمت بازو باعث خم شدن میلگرد می‌شود.

دستگاه خمکاری میلگرد هیدورلیکی

دستگاه خمکاری میلگرد هیدورلیکی

*** آشنایی با استاندارد خمکاری میلگرد

طبق آیین‌نامه ACI یا بتن آمریکا، برای طراحی سازه‌های بتنی از یک سری استانداردها برای خمکاری میلگرد استفاده می‌شود. میلگرد به عنوان یک مقطع کاربردی در ساختمان‌ سازی، بایستی شکل دهی شود. با خم کردن میلگرد، یک قلاب خم بوجود می‌آید. برای تعیین قطر قلاب، از استاندارد ACI آمریکا استفاده می‌شود. برای جلوگیری از بوجود آمدن تنش‌های پسماند در محل اتصال میلگرد و بتن، بایستی این استانداردها رعایت شوند. خمکاری میلگرد در زوایای مختلفی مانند ۹۰ و ۱۸۰ درجه انجام می‌شود. برای خم کردن میلگرد و ایجاد قلاب با زاویه ۹۰ و ۱۸۰ درجه باید به صورت زیر عمل کرد:

  • برای میلگردهایی با سایز ۱۰ تا ۲۵ میلی‌متر، حداقل قطر قلاب باید ۶ برابر اندازه میلگرد باشد.
  • برای میلگردهایی با سایز ۲۹ تا ۳۶ میلی‌متر، حداقل قطر قلاب باید ۸ برابر اندازه میلگرد باشد.
  • برای میلگردهایی با سایز ۴۳ تا ۵۷ میلی‌متر، حداقل قطر قلاب باید ۱۰ برابر اندازه میلگرد باشد.

به طولی از میلگرد که بعد از قلاب قرار می‌گیرد، خم میلگرد می‌گویند. در اثر خمکاری، سطح داخلی تحت نیروی فشاری و سطح خارجی تحت نیروی کششی قرار می‌گیرد.

*** نکات مهم در هنگام اجرای خمکاری میلگرد

  • روش خم کردن کلیه میلگردها باید بصورت سرد باشد، مگر آنکه دستگاه نظارت روشی دیگری را مجاز بداند.
  • تا جاییکه ممکن است خم کردن میلگرد باید بصورت مکانیکی انجام پذیرد، بطوریکه قسمت خم شده دارای انحنای ثابتی باشد.
  • استفاده از فلکه‌هایی برای خمکاری میلگرد که قطر آن برای فولاد موردنظر مناسب باشد.
  • میزان سرعت خم کردن میلگردها باید متناسب با نوع فولاد و دمای محیط اختیار شود.
  • در هوای سرد و در شرایطی که دمای میلگردها از ۵ درجه کمتر باشد، باید از خم کردن آن‌ها خودداری کرد.
  • به طور کلی باز و بسته کردن خم‌ها به منظور شکل دادن مجدد به میلگردها مجاز نیست؛ مگر در موارد استثنایی که دستگاه نظارت اجازه دهد. در این صورت نیز کلیه میلگردها را باید از نظر ترک خوردگی بازرسی و کنترل شوند.
  • خم کردن میلگردهایی که یک سر آن‌ها در بتن قرار دارد مجاز نیست، مگر آن که در طرح مشخص شده باشد یا دستگاه نظارت اجازه دهد.
  • برای خمکاری میلگرد با قطر ۳۶ میلیمتر به بالا و با زاویۀ بیش از ۹۰ درجه، به روش‌های خاصی نیاز است.

ادامه این پست را در پست بعدی مطالعه نمایید