خدمات خمکاری قوطی و پروفیل
خدمات خمکاری قوطی و پروفیل
در این مقاله موارد زیر را مطالعه خواهید کرد
-
پروفیل چیست
-
قوطی چیست
-
قوطی پروفیل چیست
-
کاربردهای انواع قوطی و پروفیل
-
بررسی انواع قوطی پروفیل از نظر شکل ظاهری
-
آشنایی با پروفیل سبک و سنگین
پروفیل چیست
پروفیل واژهای است به معنای ساکن بودن مادهای در ابعاد مخصوص. اما شاید برای شما جالب باشد که بدانید این لغت چه کاربردی در ساختمان سازی خواهد داشت. در گذشته به لوازم و ابزاری پروفیل میگفتند که برای ساختن در، پنجره، نرده و لوله استفاده میشد.
اما امروزه تعریف گستردهتری از این ماده وجود دارد، بهطوریکه پروفیلها شامل مواد فلزی هستند که در صنعت ساخت و ساز کاربرد بسیاری دارند. در واقع این مواد فلزی موجب ایجاد یک فرصت برای احداث راحتتر ساختمانها شدهاند. بنابراین با وجود این تجهیزات سرعت انجام پروژههای ساختمانی به شکل باورنکردنی بالاتر رفته است.
جنس پروفیلها و قوطی پروفیل از فولاد است و نحوهی ساخت پروفیلها در طول سالیان دچار تغییراتی شده است، اما همچنان این روند برای بسیاری از افراد از جذابیت خاصی برخوردار است.
قوطی چیست
تجهیزات فلزی توخالی دارای سطح مقطعهای مختلفی مانند انواع شکلهای مستطیل، دایره و مربع هستند. در کشور ایران قوطیها به قطعههای فلزی گفته میشود که تو خالی هستند و دارای سطح مقطعی به شکل مستطیل و دایره هستند. قوطیها در واقع خود نوعی از پروفیل فلزی هستند.
از قوطی میتوان برای ساخت سوله استفاده کرد، اما این کار به طراحی دقیقی نیازمند است. قوطیهایی با سطح مقطع مربعی شکل به دلیل یکنواخت بودن مقاومتشان در همهی ابعاد، در سازههای سبکتر مورد استفاده قرار میگیرند. اما قوطیهایی با سطح مقطع مستطیلی شکل معمولاً در قسمتهای فلزی جوش داده میشوند. در این بخشها فشار از چند ناحیه به قطعه وارد میشود.
قوطی پروفیل چیست
در ایران برای اولین بار از قوطی پروفیل جهت ساخت پنجره استفاده شده است. کاربرد این نوع تجهیزات در قسمت چارچوبهای چوبی پنجرهها بوده است و علت آن جنگ جهانی و نیاز به استحکام بیشتر خانهها در آن زمان بوده است.
قوطیهای پروفیل تجهیزاتی مهم در صنعت و ساخت و ساز محسوب میشوند. قوطیهای پروفیل انواع گوناگونی دارند که بسته به خاصیت هر یک کاربرد مختلفی دارند. اما یکی از کاربردهای مشترک این نوع تجهیزات، مقاوم سازی ساختمانها است.
در بازار معمولاً به پروفیلها، قوطی پروفیل میگویند. اما در واقع قوطی پروفیل نوعی از پروفیل است که دارای سطح مقطعی مستطیل یا مربع شکل است.
کاربرد های انواع قوطی و پروفیل
قوطی پروفیلها بسته به ویژگیهای خود دارای انواع مختلفی هستند. یکی از این ویژگیها جنس پروفیل است.
میدانیم که فولاد دارای آلیاژهای گوناگونی است. بر این اساس پروفیل فولادی نیز برحسب آلیاژی که در آن به کار رفته است، دارای انواع مختلفی است. از انواع قوطی پروفیل از لحاظ جنس میتوان به پروفیل فولاد کربنی، استیل، گالوانیزه، آلومینیومی و کامپوزیت اشاره کرد.
قوطیهای پروفیل که در سطحهای بزرگ به عنوان پروفیلهای ستونی نیز نام برده میشوند، سطح مقطعی مربع و مستطیل شکل دارند. از این پروفایلها در تهیهی ستون و اسکلت ساختمانها استفاده میشود.
علاوه بر این موارد، از قوطی پروفیل در صورتی که طبق استانداردهای مناسب و تحت قوانین قابل اعتمادی ساخته شده باشد، میتوان در ساخت نفتکشها یا بدنه تریلرها نیز استفاده کرد. از دیگر مصارف قوطیهای پروفیل میتوان به استفاده و کاربرد در صنعت ماشینسازی اشاره کرد. همچنین یکی دیگر از کاربردهای این نوع پروفیلها، ساخت تجهیزات فلزی است.
بررسی انواع قوطی پروفیل از نظر شکل ظاهری
انواع قوطی پروفیل از نظر ظاهری به چند دسته تقسیم میشوند.
پروفیل بسته:
پروفیل بسته از نظر هندسی، سطح مقطع خاصی به حالت بسته دارد. کاربردهای این گونه از پروفیلها بسیار گسترده است اما اغلب در پنجره و درب ساختمانها به کار میروند.
• پروفیل HSS
پروفیل HSS نوعی از پروفیل بسته است. از این پروفیل در احداث استادیومها، پاساژها، پلها و در کل پروژههای عمرانی استفاده میشود. دلیل استفاده فراوان از این قطعهی فلزی استحکام بسیار زیاد آن است. از دیگر ویژگیهای این نوع پروفیل میتوان به توخالی بودن آن اشاره کرد. حتی میتوان برای مصارف مختلف، به مقدار مورد نیاز در سطح مقطع توخالی این پروفیل بتن ریخت.
پروفیل باز:
با وجود تقاضاهای زیاد برای تولید پروفیلها انواع مختلف دیگری از آن نیز تولید شده است که یکی از آنها پروفیل باز است. از انواع پروفیلهای باز میتوان به پروفیلهای Z و U اشاره کرد. از پروفیلهای باز بیشتر در چارچوبهای پنجرهها یا MDFها استفاده میشود.
• پروفیل Z
قطر پروفیلهای Z معمولاً بین ۲ تا ۳ میلیمتر است. این پروفیلها کاربرد زیادی در صنعت ساختمان سازی دارند. شما میتوانید آنها را در سقف پروژههایی چون سولهها مشاهده کنید. از این نوع حتی برای ادغام سایر تجهیزات فلزی نیز استفاده میشود. همچنین پروفیلهای Z در صنعت کشتی سازی نیز به کار برده میشوند.
آشنایی با پروفیل سبک و سنگین
پروفیل سنگین:
قوطی پروفیل سنگین به دو حالت صنعتی و ساختمانی وجود دارد که سطح مقطعی چهارگوش دارد. این پروفیل از ورقهای سیاه تهیه میشود و دارای سایزهای مختلفی است. از ویژگی این نوع پروفیل میتوان به جوش خوردگی بالا، سختی زیاد و مقاومت بالا اشاره کرد.
پروفیل سبک:
این نوع پروفیل از ورقهای روغنی تهیه میشود و دارای قطری به اندازه نهایتاً یک و نیم میلیمتر است. این نوع پروفیل در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد و دارای ویژگیهای خوبی چون حالتپذیری بالا، تنوع جرمی و قابل آبکاری شدن است.
این دو دسته قوطی پروفیل با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارند، از جمله اینکه از نظر جنس و ضخامت با یکدیگر متفاوت هستند. همچنین پروفیل سنگین برای ایجاد مقاومتهای بالا مورد استفاده قرار میگیرد، درحالیکه در پروفیل سبک اینگونه نیست. علاوه بر موارد گفته شده قیمتهای این دو رنجهای مختلفی دارد و در کل پروفیلهای سنگین گرانقیمتتر هستند.